WEERSTAND GESCHIEDENIS

Yazidi en Tutsi genocides besproken in het Europees Parlement

Het Franstalige parlement van Brussel organiseerden in samenwerking met het Belgische Collectief ter Preventie van Misdaden van Genocide en tegen het Negationisme, Vrouwen voor Gerechtigheid, David Susskind van het Joods Seculier gemeenschapscentrum (CCLJ) en AGBU Europe een conferentie gewijd aan Yazidi-vrouwen.

Het collectief werd opgericht in 2015 en omvat Armeense, Assyrische en Tutsi-organisaties.

In het bijzonder werden genocide-getuigenissen afgeleverd en hadden een enorme invloed op de Tijdens de conferentie, die de Yazidi, Assyriërs, Armeense, Joodse en Tutsi genocides behandelde, werden getuigenverklaringen afgelegd over de genocides, en de trauma’s en de strijd om gerechtigheid die daarop volgde.

De openingstoespraak werd gehouden door de Voorzitter van het Parlement, Julie De Groote.

De Groote onderstreepte dat, ondanks de lessen uit de geschiedenis, tragedies zoals deze zich blijven herhalen. De Groote onderstreepte hoe “de gemeenschap reageerde met onverschilligheid op de Yazidi genocide, die vooral vrouwen trof.”

De Groote, die de vrouwen bedankte voor hun getuigenis, zei: “Je bent hier thuis.”

De presentaties over de geschiedenis van Yazidi en recente genocideaanvallen werden verzorgd door historicus Vicken Cheterian van de Universiteit van Genève, oprichter en president van Yahad in Unum, Patrick Desbois en Belen Sanchez van de Waalse-Brusselse Federatie.

Cheterian: Geschiedenis van Yazidis een bijzondere ervaring

Professor en historicus Cheterian zei: “De geschiedenis van het Yazidi-volk vertelt ons over een bijzondere ervaring. Het vertelt ons de geschiedenis van het Midden-Oosten.”

Hij legde uit dat “De aanvallen van ISIS op Shengal op 3 augustus 2014 geen verband hielden met machtsconflicten. Het gebied waarin de Yezidis leven is droog en er is geen olie. De aanval van ISIS op Shengal kan niet worden verklaard met een analytische, militaire, politieke en strategische logica. […] Ik las hun jihadistische krant om te zien wat ze erover schreven. Ze schreven dat de Yezidi’s een heidens geloof belijden en vroegen zich af hoe moslims dat gedurende honderden jaren hebben toegestaan. Ziehier de bekentenis.”

Met de mededeling dat de collectieve identiteit van een volk vernietigd werd, zei Cheterian: “Ze wilden de Yezidi’s afslachten omdat ze Yazidi waren.”

Herinnerend dat de aanval tegen de Yazidis begon te stijgen tijdens de periode van Sultan Abdulhamit, zei Cheterian dat in dezelfde periode ook de aanvallen op de Armeniërs en Assyriërs begonnen.

Cheterian verklaarde dat de Yezidi’s door de geschiedenis heen meerdere malen werden afgeslacht, maar het was een genocide die door ISIS werd uitgevoerd.

Cheterian voegde eraan toe dat ISIS niet alleen uit buitenlandse strijders bestaat, maar ook uit buren van de Yazidis, de Arabieren, en daarom is er een urgentie om de haat jegens andere geloven te bespreken en daarvoor is er behoefte aan internationale solidariteit.

Honderden vrouwen verkochten als slaven

John Desbois, de oprichter en president van Yahad in Unum, begon zijn toespraak met de opmerking dat ze meer dan 300 door ISIS verkochte vrouwen filmden en informatie verschaften over de strategieën die tijdens de agressie werden gevolgd.

Hij vertelde hoe mannen en vrouwen van elkaar werden gescheiden en legde uit hoe ISIS-artsen vrouwen en meisjes onderzochten, ‘labelden’, hoe vrouwen vervolgens werden verkocht en hoe mannen werden geëxecuteerd.

Desbois verklaarde dat ze 300 Yazidi-kinderen volgden die door ISIS werden geassimileerd en dat ze in de ISIS-kampen niet eens wisten wie ze waren.

Desbois gaf ook voorbeelden van vrouwen die verschillende keren werden verkocht en beschreef dit als een tragedie.

Desbois wees erop dat het niet alleen een kwestie was van het beschrijven van de genocide. Daarom toonde hij video’s met de bloedbaden die door ISIS werden uitgevoerd, gedwongen islamiseringsactiviteiten, martelingen, executies en de gruweldaden die waren begaan tegen kinderen, vrouwen en volwassenen.

Desbois besloot zijn toespraak door te zeggen dat “Wat we vandaag gaan doen, belangrijk is”, omdat Yazidis- vandaag nog steeds worden verkocht aan groepen zoals al-Nusra. Desbois veroordeelde het feit dat er vandaag weinig of niets wordt gedaan en toch “is de genocide nog niet voorbij”.

Fototentoonstelling van de Yazidi-tragedie

Belen Sanchez van de pedagogische groep Democratie of Barbarij in de Waals-Brusselse Federatie zei dat ze een fotografisch werk hadden gemaakt over de situatie van de Yazidis en dat ze de tragedie en culturen waarin ze leefden, leerden kennen.

“Deze mensen lijden nog steeds,” zei Sanchez.

Ongeveer 15 foto’s werden tentoongesteld aan de ingang van de conferentiezaal. “We wilden deze vrouwen die de hel hebben ervaren, de kans geven om zich uit te spreken.”

De hele mensheid is doelwit als vrouwen het doelwit zijn

Het verhaal van de getuigen

In het tweede deel van de conferentie vertelden twee Yazidi-vrouwen over de gruweldaden die zij hebben meegemaakt. De getuigen wilden niet dat hun gezicht te zien was vanwege hun grieven. De eerste getuige, die zei dat haar naam Necla was, zei dat ze uit het dorp Kocho in Shengal kwam.

In 2014, toen ISIS-huursoldaten Kocho aanvielen, verklaarde Necla dat ze met haar gezin in het dorp was. “Ze verzamelden ons bij de dorpsschool en scheidden vrouwen en meisjes van mannen. Ze executeerden mannen. Ze namen vrouwen en meisjes mee. Dezelfde avond werden 100 meisjes uit het dorp verkocht. Vrouwen en meisjes werden gescheiden, meisjes werden verkocht. Ik werd naar Mosul gebracht.”

Necla, die vertelde over de verkrachtingen van vrouwen en meisjes die werden vastgehouden, vervolgde: “Ze noemden ons geschenken. Ze zagen ons als niets omdat we geen moslims waren. Ik werd verkocht van Mosul naar Tal Afar. Daarna hebben ze me voor 4 of 7 dollar doorverkocht. In het begin verkochten ze ons voor een paar dollar. Ze dwongen meisjes om moslims te worden. We hebben gezegd dat we de Koran zullen leren als ze ons niet langer verkrachten. Ik was zeven maanden in de handen van ISIS. Er waren kinderen die hun moedertaal vergaten. Er waren kinderen die hun vader niet kenden. Omdat hun vader werd gedood.”

Necla zei dat ze 50 onthoofde vrouwen zag. “Er zijn vrouwen gedood, wat voor soort mensen zijn dit die vrouwen van 60-70 jaar vermoorden?”

Door het publiek eraan te herinneren dat er nog steeds veel vrouwen in de handen van ISIS-huursoldaten zijn, zei Necla: “We willen dat die meisjes en kinderen uit hun handen worden gered.”

Er is niets, wat ze niet met ons hebben gedaan

De tweede getuige stelde zichzelf voor als Marwa en zei dat ze uit een dorp nabij Kocho kwam. Marwa vertelde dat ze naar Raqqa werd gebracht nadat ze was ontvoerd en op de derde dag daar werd ze samen met haar zus en een Libanese vrouw verkocht aan Egyptische mannen.

Marwa zei: “Hij dreigde dat we zouden worden doorverkocht als we hem niet gehoorzaamden. Toen we dat niet deden, sloeg hij ons, bond onze handen vast en verkrachtte ons.”

Marwa zei dat ze uiteindelijk aan andere mensen werden verkocht en dat er niets was dat deze mensen niet met ze deden, marteling en verkrachting door constant te straffen.

Marwa werd vervolgens verkocht aan een 70-jarige man uit Jemen en opnieuw werd zij geslagen en verkracht.

Ze vertelde dat ze eindelijk wist te ontsnappen en een kamp bereikte. “Het leven in het kamp was verschrikkelijk”, zei Marwa.

In Syrië, zei Marwa, onthoofdden ze minstens 50 vrouwen. “Hoe lang zullen we in deze omstandigheden leven?” Vroeg ze.

“Ik begrijp niet waarom de internationale gemeenschap niet de nodige maatregelen neemt.”

Een van de zussen van Marwa kwam terecht in Canada, een andere in Irak en Marwa in Europa.

Ontvoerde en vermiste Yazidis

Leyla Ferman, de directeur van de vereniging Vrouwen voor gerechtigheid begon haar toespraak met de mededeling dat er vandaag ongeveer 150.000 Yezidi’s in Shengal wonen.

Ten minste 6,417 mensen werden gevangen genomen waarvan 3,548 vrouwen.

Hiervan keerden de volgende aantallen terug: 1.159 vrouwen, 337 mannen, 962 meisjes, 879 jongens. Volgens de cijfers van Ferman ontbreken nog 3.833 mensen, waaronder 1.427 vrouwen.

Vrouwen waren altijd de eerste slachtoffers van de genocide, zei Ferman.

Ferman verklaarde dat ze meer dan 100 getuigen verzamelden, vooral vrouwen, en zei dat ze gerechtigheid eisten en dat ze alle beschikbare juridische stappen zullen ondernemen.

Mujawayo: We kunnen niet vredig slapen

Esther Mujawayo, een overlevende van de genocide in Rwanda, benadrukte het belang van solidariteit met slachtoffers.

Ze verwees naar het getuigenis van de Yazidi-vrouwen en zei: “Ze slapen niet vredig en dat zouden wij ook niet moeten doen.”

Mujawayo vertelde over de genocide in Rwanda in 1994 en herinnerde aan het leed van de Tutsi’s en vestigde de aandacht op overeenkomsten.

“Mijn man, mijn familie, mijn tantes, mijn neven en nichten zijn gedood. Ze zijn allemaal op brute wijze vermoord. Dan leef je in een grote leegte. Degenen die ons hebben gedood waren onze buren, we deelden dezelfde school, zij waren onze priesters, onze leraren. We hebben vrouwen gezien die zijn gedood met hun kinderen. Je kunt niemand meer vertrouwen, maar je kunt niet leven zonder iemand te vertrouwen. We bevonden ons in volledige leegte. Alles werd vernietigd, geplunderd.”

Onzichtbare wonden

Mujawayo herinnerde eraan dat de internationale gemeenschap niet tussenbeide kwam toen de genocide op de Tutsi’s plaatsvond en voegde eraan toe: “Je kunt niet vertrouwen. Soms kunnen lichamelijke letsels worden behandeld, maar onzichtbare wonden zijn heel moeilijk te genezen “.

Mujawayo vertelde over de trauma’s die kinderen ondervonden na de genocide en zei: “Yazidi’s hebben dezelfde wonden. Ja, genocide is nog niet voorbij, de overlevenden leven er nog steeds.”

Yalçındağ: We hebben het niet over genocide

Advocaat Reyhan Yalçındağ Baydemir van Women for Justice zei dat de “Yazidi’s het eerste doelwit waren en dat ze in de loop van de geschiedenis 73 keer werden afgeslacht”.

Yalcındağ bekritiseerde dat er geen internationale rechtbank is ingesteld voor de vervolging van ISIS en zijn aanverwanten. “We hebben het hier niet over een enkele misdaad, – zei ze – we hebben het over genocide.”

De VN zouden een speciaal tribunaal moeten instellen

Yalçındağ riep de VN op een speciaal tribunaal op te richten om ISIS-misdaden te beoordelen. Tegelijkertijd voegde ze eraan toe dat “verlies van bewijs een risico is. We moeten snel zijn. Yazidi-vrouwen moeten naar een veilige plaats worden gebracht, medische analyse moet worden uitgevoerd, massagraven moeten worden onderzocht.”

Yalçındağ verklaarde dat als het speciaal tribunaal niet was ingesteld, de misdaden ongestraft zouden blijven en voegde eraan toe: “Deze menselijke schande moet worden geconfronteerd met een juridische procedure. Anders zal deze schande op ons allemaal vallen. Het enige dat we willen is ISIS voor de rechter te brengen.”

Jakhian: Uw woorden geven iedereen nieuwe hoop

Grégoire Jakhian, lid van het collectief, besliste de door hem voorbereidde tekst niet voor te dragen en zei dat de verklaringen en getuigenissen op de conferentie een zeer sterke impact hadden. Jakhian vroeg: “Hoe kunnen we, als getuigen van de genocide, leven ?”

Hij voegde eraan toe dat de gesproken woorden meer zijn dan een getuigenis. Het is de overwinning tegen DAESH en hun zwarte vlag. Uw woorden geven iedereen nieuwe hoop.”

Laat meer zien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close